Overzicht van het laatste nieuws

Laatste Sportnieuws > Voetbal > Ajax wilt Europese top aftroeven met hun nieuwe jeugdcomplex
de nieuwe toekomst

Ajax wilt Europese top aftroeven met hun nieuwe jeugdcomplex

Ajax heeft ambitieuze plannen onthuld voor hun jeugdcomplex, genaamd ‘De Nieuwe Toekomst’. Deze herontwikkeling is gericht op de verbetering en uitbreiding van het huidige terrein, met bijzondere aandacht voor duurzaamheid en infrastructuur.

Masterplan en herontwikkeling

In 2019 heeft Ajax een masterplan opgesteld voor de herontwikkeling van het huidige terrein en de toekomstige uitbreiding op parkeerterrein P2. Dit plan benadrukt de herindeling, structurering en verduurzaming van het sportcomplex. Ajax heeft inmiddels zichtbare veranderingen aangebracht, waaronder de aanleg van een keepersstrook, een vijver, en een dijklichaam met bomen, evenals het plaatsen van insectenhotels en vogelhuisjes om de biodiversiteit te ondersteunen​​​​.

Nieuwe gebouwen en faciliteiten

Als onderdeel van deze herontwikkeling bouwt Ajax twee nieuwe gebouwen: één voor de Betaald Voetbalafdeling en één voor de jeugd- en vrouwenafdeling, inclusief alle ondersteunende afdelingen. Het ontwerp voor het Betaald Voetbalgebouw is al afgerond, en de club werkt aan het interieurontwerp en het contracteren van een aannemer. De materialisatie is gebaseerd op metselwerk, waarmee wordt verwezen naar de ‘Amsterdamse stijl’​​​​.

Nieuwe stadion voor Jong-Ajax en Ajax Vrouwen

Tevens moet het nieuwe complex dus ruimte gaan bieden voor een nieuw stadion voor de Ajax Vrouwen en Jong-Ajax. Dit stadion zal plaats bieden voor ca. 3500 fans en zal tevens het nieuwe kantoorgebouw worden van het Ajax personeel.

Het nieuwe stadion zal gerealiseerd worden op het vrij toegankelijke gedeelte van de Toekomst.

Duurzaamheidsdoelen

Duurzaamheid speelt een centrale rol in het ontwerp van ‘De Nieuwe Toekomst’. Ajax streeft ernaar om in 2030 een volledig energieneutrale sportpark op te leveren. De herinrichting van het huidige sportcomplex is naar verwachting medio 2026 voltooid​​.

Uitbreidingsplannen

Het plan omvat ook de uitbreiding van het jeugd- en trainingscomplex door het benutten van parkeerterrein P2, dat grenst aan het huidige sportcomplex. Dit terrein zal extra trainingsvelden bieden, evenals een ministadion voor de Ajax Vrouwen en Jong Ajax, met ruimte voor ongeveer zesduizend toeschouwers. Het terrein krijgt ook een publieke functie voor zowel fans als omwonenden​​​​​​​​.

Partnerschap met de gemeente

Een exclusiviteitsovereenkomst tussen Ajax en de gemeente Amsterdam maakt deze uitbreiding mogelijk. Het terrein P2 wordt voor een periode van vijf jaar exclusief voor Ajax gereserveerd, met de overdracht van de grond op basis van eeuwigdurende afgekochte erfpacht gepland voor uiterlijk 2026. De oplevering van P2 door de gemeente Amsterdam staat gepland voor 2025​​.

De herontwikkeling van ‘De Nieuwe Toekomst’ weerspiegelt Ajax’s streven naar uitmuntendheid in jeugdopleiding en vrouwenvoetbal, evenals hun inzet voor duurzaamheid en gemeenschapsbetrokkenheid. Met deze ontwikkelingen zet Ajax een significante stap voorwaarts in hun ambitie om zich te vestigen als een vooraanstaande club in het Europese voetbal.