Overzicht van het laatste nieuws

Laatste Sportnieuws > Voetbal > Alles wat je moet weten over de Super League
super league

Alles wat je moet weten over de Super League

De Super League is een voorgestelde nieuwe competitie in het Europese voetbal, georganiseerd door A22 Sports. De competitie is opgezet met het oog op het creëren van drie competitielagen, waarbij in totaal 64 teams deelnemen. Deze teams worden verdeeld over drie niveaus: de Star League, de Gold League, en de Blue League, met respectievelijk 16 teams in de hoogste twee afdelingen en 32 teams in het laagste niveau. De clubs worden ingedeeld in poules van acht, waarbij ze elkaar zowel uit als thuis treffen, resulterend in veertien groepswedstrijden per team.

Wedstrijdformat en kwalificatiesysteem

Het wedstrijdformat van de Super League is zodanig ontworpen dat de beste vier teams van elke poule doorgaan naar een knock-outfase. De laatste twee teams van elke poule degraderen naar een lagere divisie. Deze opzet verschilt van eerdere plannen doordat het een open competitie wordt, waarbij de onderste twintig teams worden aangevuld op basis van de prestaties in de nationale competities.

Nederlandse clubs en uitzendrechten

Voor Nederlandse clubs is de Super League een bron van discussie. Het lijkt voor Nederlandse clubs erg lastig om te kwalificeren voor de hoogte divisies. Dit stemt zorgen bij veel clubs over het vergroten van het financiële gat met de topploegen. Voor Nederland lijkt er dan ook vooral plaatsen op het derde niveau, met af en toe een uitstapje naar het tweede niveau, afhankelijk van de clubcoëfficiënten en de sterkte van de teams. Een belangrijk aspect voor Nederlandse fans is dat alle wedstrijden van de Super League gratis te zien zullen zijn via een nieuw platform genaamd UNIFY.

Uitgangspunten en financiële regelgeving

De organisatoren van de Super League hebben tien uitgangspunten vastgesteld voor de competitie. Deze omvatten onder meer het garanderen van brede en op sportieve prestaties gebaseerde competities, het respecteren van binnenlandse competities als basis van voetbal, en het verbeteren van concurrentievermogen met stabiele en duurzame hulpbronnen. Ook staat de gezondheid van spelers centraal, en is er aandacht voor financiële duurzaamheid, transparantie, en de ontwikkeling van vrouwenvoetbal. Daarnaast benadrukt de Super League het belang van het verbeteren van de fanbeleving en het respecteren van de wetgeving en waarden van de Europese Unie​​.

Financiële structuur

De oorspronkelijke opzet van de Super League omvatte 20 clubs, met 15 permanente leden, genaamd ‘founding clubs’, die de competitie zouden besturen. De overige 5 plaatsen zouden worden toegekend via een kwalificatiemechanisme, gebaseerd op de prestaties van de teams in hun meest recente binnenlandse competitie. De teams zouden worden verdeeld in twee groepen van 10 clubs, die thuis- en uitwedstrijden zouden spelen in een double round-robin format, met in totaal 18 groepswedstrijden per team. De top drie van elke groep zou zich kwalificeren voor de kwartfinales, terwijl de teams die vierde en vijfde worden in elke groep, zouden strijden in twee play-off wedstrijden om de laatste twee kwartfinaleplekken te bepalen. De rest van de competitie zou plaatsvinden in een periode van vier weken aan het einde van het seizoen, met twee-benige wedstrijden in de kwartfinales en halve finales, terwijl de finale als een enkele wedstrijd op een neutrale locatie zou worden gespeeld

Super League doet veel stof opwaaien

Er is veel kritiek op het vormen van de Super League. Veel zeggen dat het niet zozeer te maken heeft met het voetbal leuker maken voor de fans, maar vooral een manier is om de rijke clubs nog rijker te maken. Of moeten we misschien zeggen de grootste clubs wat rijker te maken.

De twee voornaamste initiatiefnemers zijn namelijk Real Madrid en Barcelona welke beide in zwaar financieel weer zitten. De vraag is dan ook of het werkelijk een plan is om het voetbal verder te helpen of toch juist een plan om hen financieel weer in goede banen te leiden.

Meer informatie over de Super League? Bekijk onderstaande Youtube video waarin alles uitgelegd wordt.

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *