Overzicht van het laatste nieuws

Laatste Sportnieuws > Basketbal > Isaiah Collier: de rijzende ster van het Amerikaanse College Basketbal
isaiah collier

Isaiah Collier: de rijzende ster van het Amerikaanse College Basketbal

Een veelbelovende start

Isaiah Jaden Collier, geboren op 8 oktober 2004, is momenteel een van de meest veelbelovende jonge basketballers in de Verenigde Staten. Spelend voor de USC Trojans in de Pac-12 Conference, heeft Collier zichzelf snel op de kaart gezet als een van de top-spelers in de klas van 2023. Als een unaniem erkend vijfsterren-recruut, heeft hij hoge verwachtingen gewekt met zijn indrukwekkende prestaties.

Vroeg succes

Collier groeide op in Marietta, Georgia, en speelde voor Wheeler High School, waar hij gecoacht werd door zijn oom, Larry Thompson. Als junior scoorde hij gemiddeld 18 punten, 7 rebounds, 7 assists, en 2 steals per wedstrijd. Naast zijn prestaties in de high school competitie blonk Collier uit in de Nike Elite Youth Basketball League, waar hij gemiddeld 17,6 punten, 5,1 rebounds, en 6,5 assists per wedstrijd scoorde. Ondanks een meniscusblessure die hem van verdere deelname aan de EYBL weerhield, won hij de MVP-award op het Curry Camp. Zijn laatste jaar op de middelbare school sloot hij af met gemiddeld 19,6 punten, 6,8 assists, 5,5 rebounds en 2,2 steals, en won hij zowel de Naismith Prep Player of the Year Award als de Mr. Georgia Basketball titel.

Een ster in de maak bij USC

Collier’s eerste seizoen bij USC bevestigt zijn status als een opmerkelijk talent. In zijn eerste tien wedstrijden voor de Trojans scoorde hij gemiddeld 16,6 punten, 2,7 rebounds en 4,1 assists per wedstrijd. Met een lengte van 1,96 meter en een gewicht van 95 kilogram heeft Collier de fysieke eigenschappen en aanvallende mentaliteit die hem onderscheiden van zijn leeftijdsgenoten. Zijn rol als primaire initiator en slasher binnen het team benadrukt zijn veelzijdigheid en vermogen om de basket aan te vallen en punten te scoren.

Collier beschikt over indrukwekkende fysieke capaciteiten. Hij is sterk in het penetreren van de verdediging en staat bekend om zijn vermogen om contact te maken en naar de vrije worplijn te gaan. Zijn gemiddelde van 12,5 vrije worppogingen per 100 bezittingen is opmerkelijk en toont aan dat hij in staat is om de bal effectief naar de ring te drijven. Zijn sterke punten omvatten ook zijn vermogen om te passen en te creëren voor teamgenoten. Op het gebied van verdediging heeft hij de potentie om meerdere posities te verdedigen, dankzij zijn formaat en fysieke kracht.

Echter, Collier heeft ook gebieden waar hij zich nog moet ontwikkelen. Zijn gemiddelde van 4,4 turnovers tegenover 4,2 assists is een punt van zorg, vooral voor een spelverdeler. Ook zijn schietvaardigheden, vooral van buiten de driepuntlijn en vanaf de vrije worplijn, hebben verbetering nodig. Verdedigend gezien, hoewel hij over de nodige tools beschikt, moet zijn betrokkenheid en bewustzijn nog verbeteren.

Collier wordt gezien als een kanshebber voor een hoge plaats in de NBA Draft van 2024, met veel loterijgebonden front offices die zijn fysieke capaciteiten en offensieve potentieel waarderen. Er zijn echter nog vragen over zijn vermogen om zijn speelstijl aan te passen aan de NBA, vooral wat betreft zijn schotvaardigheid en verdediging. Niettemin is het niet moeilijk voor te stellen dat Collier op een dag in de All-Star Game zal spelen, gezien zijn hoge plafond en de behoefte van vele jonge teams aan zijn vaardigheden.