Overzicht van het laatste nieuws

Laatste Sportnieuws > Overig > Knappe prestaties TeamNL op EK afstanden
schaatsen

Knappe prestaties TeamNL op EK afstanden

Het EK afstanden schaatsen 2024 werd gekenmerkt door een opmerkelijke prestatie van het Nederlandse team in de teamsprint. Het trio, bestaande uit Fledderus, Kok en Rijpma-De Jong, leverde een indrukwekkende prestatie ondanks enkele uitdagingen.

Rijpma-De Jong, als derde rijdster, vond het moeilijk om in het snelle spoor van Fledderus en Kok te blijven. Haar slotronde was echter sterk genoeg om de tijd van het Poolse team te overtreffen en het Duitse team ruim voor te blijven.

Na de race gaven Fledderus en Kok toe dat ze zich niet bewust waren van de afstand tussen hen en Rijpma-De Jong. Ze benadrukten dat omkijken tijdens de race niet haalbaar is, gezien de focus op snelheid en de beperkingen van de helmen. Communicatie tijdens de race was ook niet mogelijk door het luide publiek. Opmerkelijk is dat dit trio nog nooit samen had getraind, maar desondanks was hun prestatie voldoende voor succes.

Rijpma-De Jong deelde haar ervaring over de start en hoe een moment van inhouden haar achterstand opleverde. Zij benadrukte de uitdaging en opwinding van het sprinten, vooral wanneer ze de wereldtop als Fledderus en Kok volgt.

Dit succes komt na een periode waarin de Nederlandse schaatssters niet aan de teamsprint deelnamen tijdens de EK 2022. Eerdere successen in 2018 en 2020, waar ze zilver wonnen na Rusland, worden nu overschaduwd door dit nieuwe triomf. Het is belangrijk te vermelden dat Russische en Wit-Russische schaatssters, vanwege de oorlog in Oekraïne, niet deelnamen aan dit EK. Dit jaar namen slechts vijf teams deel aan dit niet-olympische onderdeel, maar dit vermindert geenszins de prestatie van het Nederlandse team.

Het verhaal van Fledderus, Kok en Rijpma-De Jong is een getuigenis van doorzettingsvermogen, talent en teamwork, wat hen uiteindelijk leidde naar een indrukwekkende overwinning op het EK afstanden.