Overzicht van het laatste nieuws

Laatste Sportnieuws > Voetbal > KNVB blij met doellijntechnologie (VAR)
knvb

KNVB blij met doellijntechnologie (VAR)

In de Eredivisie hebben de nieuw geïnstalleerde doellijncamera’s hun waarde bewezen, volgens de KNVB. Deze geavanceerde technologie is dit seizoen in alle stadions van de Eredivisieclubs geïntroduceerd en heeft al in meerdere gevallen bijgedragen aan het correct beoordelen van spelsituaties.

De ‘Goal Line Replay’ technologie werd door de videoscheidsrechter in zes verschillende wedstrijden gebruikt om te bepalen of de bal de doellijn volledig had gepasseerd. Onder andere in de wedstrijden sc Heerenveen – Excelsior en FC Utrecht – Ajax speelde de technologie een cruciale rol. In het duel tussen FC Utrecht en Ajax werd een doelpunt van Mike van der Hoorn, dat eerst niet als zodanig was erkend, na het bekijken van de beelden toch toegekend.

De rol van de videoscheidsrechter
De videoscheidsrechter heeft dit seizoen al 169 keer gebruik gemaakt van de doellijncamera’s om de beslissingen van de scheidsrechter te controleren. Hierbij werden in zeventien gevallen beslissingen herzien. In totaal zijn er meer dan 800 checks uitgevoerd door de VAR, waarbij 56 keer werd geadviseerd een beslissing te heroverwegen. De gemiddelde duur van een VAR-controle lag rond de 99 seconden.

Dit succes wijst op de toenemende waarde van technologie in het voetbal, wat bijdraagt aan eerlijkere en preciezere besluitvorming tijdens wedstrijden.

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *