Overzicht van het laatste nieuws

Laatste Sportnieuws > Basketbal > NBA: Luka Dončić jaagt op 10.000 punten mijlpaal in duel met Suns
doncic

NBA: Luka Dončić jaagt op 10.000 punten mijlpaal in duel met Suns

Dončić heeft slechts 11 punten nodig om de snelste speler in de NBA-geschiedenis te worden die 10.000 punten bereikt in zijn carrière, wanneer de Mavericks maandag de Phoenix Suns bezoeken.

Ster van Dallas Mavericks, Luka Dončić, staat op het punt een indrukwekkende mijlpaal te bereiken op kerstavond.

Dončić heeft slechts 11 punten nodig om de snelste speler in de NBA-geschiedenis te worden die 10.000 punten bereikt in zijn carrière, wanneer de Mavericks maandag de Phoenix Suns bezoeken.

Donovan Mitchell houdt het record met 410 wedstrijden om deze mijlpaal te bereiken. Dončić zal zijn 358e wedstrijd spelen.

Het zou een formaliteit moeten zijn voor Dončić, zolang hij fit is. Hij zat afgelopen vrijdag de uitwedstrijd tegen de Houston Rockets, die met 122-96 verloren werd, uit vanwege een verrekking aan zijn linker quadriceps.

Maar hij herstelde zich zaterdag met 39 punten, 12 rebounds en 10 assists tijdens een 144-119 overwinning op de bezoekende San Antonio Spurs.

Dončić was helemaal blij met de ruime overwinning om een reeks van drie nederlagen te beëindigen.

“Gewoon rusten in het vierde kwart, dat is altijd het beste voor mij,” zei Dončić. “Ik vind het geweldig.”

Dončić heeft in 12 van zijn laatste 13 wedstrijden 30 of meer punten gescoord. Hij zette een clubrecord met 11 opeenvolgende wedstrijden tijdens deze reeks.

Gemiddeld scoort Dončić in december 36 punten, 11.3 assists en 9.5 rebounds.

Dončić intensiveerde de aanval met teamgenoot Kyrie Irving (kneuzing aan de rechter hiel) langs de zijlijn. Irving mist zijn negende opeenvolgende wedstrijd op maandag, terwijl Josh Green (verrekking aan de rechter elleboog) en Kleber (teenontwrichting) ook zondag werden uitgesloten. Dereck Lively II is twijfelachtig met een verstuiking aan zijn linkerenkel.

Dallas miste Irving niet zaterdag toen het San Antonio verpletterde. De Mavericks leidden met maximaal 41 punten, scoorden 23 driepunters en ontvingen 23 punten van Tim Hardaway Jr. en 20 van Dante Exum.

“We schoten de bal veel beter dan vrijdagavond,” zei Dallas coach Jason Kidd. “Maar ook een geweldige karakteroverwinning. We hadden zelfmedelijden kunnen hebben over onze prestatie (tegen Houston), maar we sloegen de pagina om. Een zeer noodzakelijke overwinning voordat we naar Phoenix gaan voor kerst.”

Phoenix heeft acht van zijn laatste elf wedstrijden verloren na een 120-105 nederlaag tegen de Sacramento Kings op vrijdag.

De Suns zijn een van de meest teleurstellende teams in de NBA, maar krijgen de kans om de zaken de goede kant op te sturen met zeven van hun volgende acht wedstrijden thuis.

Kevin Durant scoorde 28 punten en Devin Booker had 24 tegen Sacramento, maar Phoenix stond op een gegeven moment 29 punten achter.

“We moeten beter zijn en onze aanvalsuitvoering verbeteren,” zei Suns coach Frank Vogel. “We spelen momenteel niet goed genoeg.”

Aanwinst in het tussenseizoen Bradley Beal zou samen met Durant en Booker een Big Three vormen, maar heeft slechts in zes wedstrijden gespeeld vanwege rug- en enkelblessures. Hij werd ook voor maandag uitgesloten.

Ondertussen raakt veteraan guard Eric Gordon gefrustreerd over het gebrek aan kansen. Gordon nam slechts twee schoten in 25 scoreloze minuten tegen Sacramento en scoorde vijf punten met 1 van 7 schoten in een 109-104 nederlaag tegen de Portland Trail Blazers op dinsdag.

De 16-jarige veteraan vertelde Bleacher Report dat hij met Vogel zou gaan praten over zijn rol.

“Iedereen weet wat voor type speler ik ben en waar ik voor sta,” zei Gordon. “Ik kwam hier om te winnen, maar wat ik doe is scoren. En ik denk dat als ik scoor, het echt de deur opent voor veel mensen omdat ik kan scoren in grote wedstrijden en op grote manieren. Dat is gewoon wat het is.”

Gordon, die op kerstdag 35 wordt, heeft dit seizoen twee keer achter elkaar 20 of meer punten gescoord.

Gordon (heup) kampt met pijn en is waarschijnlijk inzetbaar. Guard Josh Okogie (heup) is ook waarschijnlijk inzetbaar, terwijl center Jusuf Nurkic (persoonlijke redenen) zijn tweede opeenvolgende wedstrijd mist.

De Mavericks hebben twee van de laatste drie reguliere seizoensontmoetingen gewonnen na een reeks van 10 overwinningen op rij door de Suns. Dallas versloeg Phoenix opvallend in zeven wedstrijden in de halve finales van de Western Conference in 2022, waarbij de laatste twee wedstrijden met 27 en 33 punten werden gewonnen.