Overzicht van het laatste nieuws

Laatste Sportnieuws > Atletiek > Nederland op de Olympische Spelen in Parijs 2024: Gouden verwachtingen
olympische spelen

Nederland op de Olympische Spelen in Parijs 2024: Gouden verwachtingen

Met de Olympische Spelen van 2024 in Parijs aan de horizon, zijn de verwachtingen voor TeamNL hooggespannen. Volgens recente voorspellingen van databureau Gracenote zal Nederland een historisch aantal medailles binnenhalen, waarmee het de successen van eerdere Spelen mogelijk zal overtreffen.

Statistisch gezien kans op veel medailles

Gracenote voorspelt dat Nederland maar liefst 16 gouden medailles zal winnen, naast 9 zilveren en 13 bronzen, wat het totale aantal op 38 medailles brengt. Deze voorspelling plaatst Nederland in de top 5 van het medailleklassement op basis van het aantal gouden plakken​​. Dit zou een verbetering zijn ten opzichte van de 36 medailles die TeamNL mee naar huis nam van de Spelen in Tokio 2020, en zou ook het record van 12 gouden medailles behaald tijdens de Spelen van Sydney in 2000 overtreffen.

De voorspelde successen van Nederland zijn voornamelijk te danken aan de sterke prestaties in roeien, wielrennen, baanwielrennen en atletiek. In deze sporten heeft Nederland zich bewezen als wereldleider en worden ook tijdens de Spelen in Parijs grote successen verwacht​​. Sifan Hassan en Harrie Lavreysen worden specifiek genoemd als atleten die gouden medailles zouden kunnen verdedigen of winnen, gezien hun eerdere prestaties op internationale podia​​.

De algemene voorspelling van 38 medailles, met een nadruk op 16 gouden, markeert een mogelijke historische prestatie voor Nederland. Het zou het totaal van Tokio 2020 overtreffen en getuigen van de voortdurende groei en ontwikkeling van Nederlandse atleten op het wereldtoneel. De aandacht voor disciplines zoals roeien en wielrennen, waarin Nederland al jaren uitblinkt, benadrukt ook de diepte en kwaliteit van het Nederlandse sportprogramma.

Op basis van de informatie van Gracenote en de algemene verwachtingen voor de Olympische Spelen in Parijs 2024, zijn hier enkele sporten en Nederlandse atleten die een sterke kans maken op medailles:

 1. Atletiek:
  • Sifan Hassan: Zij wordt gezien als een favoriet voor goud op de lange afstanden. Hassan heeft al meerdere Olympische medailles op haar naam staan en zou haar succes van eerdere Spelen kunnen voortzetten​​​​​​.
  • Femke Bol: Femke Bol rijgt de ene na de andere medaille aan elkaar. Dit fenomeen lijkt dan ook garant te staan voor medailles in Parijs.
  • Lieke Klaver: Ook Lieke Klaver is bezig met een enorme opmars. Ook hier verwachten we veel van.
 2. Baanwielrennen:
  • Harrie Lavreysen: Een van ’s werelds toonaangevende baanwielrenners, met eerdere gouden medailles op de Olympische Spelen en wereldkampioenschappen. Lavreysen wordt gezien als een kanshebber voor goud in zijn discipline​​.
 3. Roeien:
  • Nederland heeft een sterke traditie in het roeien en wordt beschouwd als ’s werelds beste in deze sport. Specifieke atleten zijn niet benoemd, maar het Nederlandse roeiteam in zijn geheel wordt gezien als kansrijk voor meerdere medailles​​.
 4. Wielrennen (weg en baan):
  • Naast Lavreysen in het baanwielrennen, heeft Nederland ook sterke kanshebbers op de weg. Namen zijn niet specifiek genoemd, maar de Nederlandse wielerteams worden zowel bij de mannen als de vrouwen gezien als medaillekandidaten​​.
 5. Zwemmen:
  • Hoewel specifieke zwemmers niet zijn benoemd, heeft Nederland een rijke geschiedenis in het zwemmen met meerdere Olympische medaillewinnaars in het verleden. Het is waarschijnlijk dat Nederland ook in Parijs sterke prestaties zal neerzetten.
 6. Hockey:
  • De Nederlandse hockeyteams (zowel mannen als vrouwen) behoren tot de wereldtop en hebben een sterke kans op medailles, gezien hun eerdere successen op de Olympische Spelen en wereldkampioenschappen.
 7. Zeilen:
  • Nederland heeft traditioneel sterk gepresteerd in het zeilen, met meerdere Olympische medailles in verschillende klassen. Specifieke zeilers zijn niet genoemd, maar er wordt verwacht dat Nederland kans maakt op medailles in deze sport.

Met de Olympische Spelen in Parijs in aantocht, kijken fans en atleten met spanning uit naar wat belooft een van de meest succesvolle edities voor TeamNL te worden. De mix van ervaren medaillewinnaars en opkomend talent biedt een veelbelovende uitgangspositie voor Nederland om zijn stempel te drukken op het internationale sporttoneel in 2024.

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *