Overzicht van het laatste nieuws

Laatste Sportnieuws > Olympische Spelen 2024 > Parijs geteisterd door plaag Bed Bugs. Olympische spelen in gevaar?
parijs

Parijs geteisterd door plaag Bed Bugs. Olympische spelen in gevaar?

Parijs, de gaststad voor de Olympische Spelen van 2024, staat momenteel voor een grote uitdaging: een toenemend aantal bedwantsen. De Franse overheid probeert een golf van nationale paniek te beteugelen, slechts negen maanden voordat de stad de Olympische Spelen zal huisvesten. Deze crisis, aangezwengeld door anekdotes en virale posts op sociale media, heeft nu zelfs de aandacht van talkshows getrokken, hoewel ongediertebestrijdingsexperts grotendeels onaangedaan blijven​​.

Reizigers met de trein, bioscoopbezoekers en influencers die in Parijs waren voor de Fashion Week behoren tot degenen die melding hebben gemaakt van het zien van bedwantsen of het gebeten worden door deze insecten​​. Tussen 2017 en 2022 werd meer dan één op de tien Franse huishoudens getroffen door bedwantsen. Volgens de Nationale Agentschap voor Voedsel, Milieu en Arbeidsveiligheid (ANSES) duidt de aanwezigheid van bedwantsen echter niet noodzakelijk op een gebrek aan hygiëne​​.

Reactie van de overheid en bedwantsenbestrijding

Er is een toename van 65% in de oproepen voor bedwantsenbestrijding in de periode juni-augustus vergeleken met vorig jaar. Dit is vooral lastig voor gezinnen met een laag inkomen, aangezien ongediertebestrijding duur kan zijn​​. De Franse overheid heeft speurhonden ingezet om treinen en de metro van Parijs te inspecteren op bedwantsen, maar tot nu toe is er geen enkele bedwants gevonden in het openbaar vervoer​​.

Nicolas Roux de Bezieux, medeoprichter van het ongediertebestrijdingsadviesbureau Badbugs, merkte op dat hoewel er meer bedwantsen zijn dan voorheen, de situatie niet zo explosief is als op televisie wordt voorgesteld​​. De recente toename van bedwantsen in Parijs is deels toe te schrijven aan de opleving van het toerisme na de wereldwijde COVID-19-pandemie. Bedwantsen worden vaak verspreid via kleding en bagage​​.

Mogelijke impact op de Olympische Spelen

Met de Olympische Spelen in het vooruitzicht, bestaat er bezorgdheid over hoe deze bedwantsenproblematiek de Spelen zou kunnen beïnvloeden. De vrees dat deze kleine beestjes de ervaring van de Olympische Spelen zouden kunnen bederven, heeft geleid tot een mix van mediahysterie, politiek opportunisme en nationale angst. Parlementslid Mathilde Panot heeft zelfs publiekelijk bedwantsen tentoongesteld in het parlement, waarbij ze de regering bekritiseerde voor haar inactiviteit in deze kwestie​​.

Terwijl de Franse overheid maatregelen neemt om de verspreiding van bedwantsen te beperken, blijft de situatie een punt van zorg, vooral met het oog op de naderende Olympische Spelen. De effectiviteit van deze maatregelen en de mate waarin ze de Spelen zullen beïnvloeden, zal waarschijnlijk pas duidelijk worden naarmate het evenement dichterbij komt.