Overzicht van het laatste nieuws

Laatste Sportnieuws > Olympische Spelen 2024 > Russische topzwemmer weigert deelname Spelen: ‘Wil geen zwart schaap zijn’
russische zwemmer

Russische topzwemmer weigert deelname Spelen: ‘Wil geen zwart schaap zijn’

In een opvallende ontwikkeling heeft de Russische zwemmer Kliment Kolesnikov, wereldrecordhouder op de 50 meter, besloten niet deel te nemen aan de Olympische Spelen in Parijs. Deze beslissing markeert een significante wending in de wereld van de internationale zwemsport.

Besluit van Kolesnikov

Kliment Kolesnikov, de 23-jarige Russische zwemfenomeen, heeft recent aangegeven dat hij onder de huidige omstandigheden de Olympische Spelen van 2024 onaanvaardbaar vindt. Zijn uitspraken kwamen naar voren tijdens recente zwemwedstrijden in Sint-Petersburg, zoals gerapporteerd door het Franse persbureau AFP. Kolesnikov’s besluit komt te midden van de voortdurende geopolitieke spanningen en de gevolgen daarvan op de sportwereld.

IOC’s regels voor Russische atleten

Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) heeft bepaald dat sporters uit Rusland en bondgenoot Belarus enkel als neutrale atleten mogen deelnemen aan de Spelen. Dit houdt in dat ze zonder nationale vlag en volkslied moeten optreden. Daarnaast moeten deze atleten zich expliciet distantiëren van militaire of veiligheidsbanden en de agressie in Oekraïne. Volgens het IOC voldoen momenteel acht Russische sporters aan deze criteria.

Kolesnikovs standpunt

Kliment Kolesnikov benadrukt dat hij, ondanks zijn droom om olympisch goud te behalen, niet rouwt om zijn beslissing om niet naar Parijs af te reizen. Hij uit zijn ongenoegen over de huidige situatie waarbij andere atleten kunnen deelnemen “alsof er nooit iets is gebeurd”, terwijl Russische atleten geen recht hebben op een delegatie, vlag of volkslied. Kolesnikov wil niet gezien worden als het “zwarte schaap” onder de deelnemers.

Kolesnikov heeft een indrukwekkende staat van dienst met zes Europese titels en zes wereldtitels op de kortebaan. Tijdens de Spelen van Tokio in 2021 behaalde hij brons op de 100 meter vrije slag en zilver op de 100 meter rugslag. Zijn afwezigheid in Parijs zal zeker een impact hebben op het competitieniveau en de dynamiek van de zwemsport tijdens de Olympische Spelen.