Overzicht van het laatste nieuws

Laatste Sportnieuws > Tennis > Uitgelegd: Zo worden de tennisrankings bepaald
tennis

Uitgelegd: Zo worden de tennisrankings bepaald

Elke week leggen we je een element van een sport uit aan de hand van een uitgebreid artikel. Dit keer is Tennis aan de beurt en gaan we in op hoe de ranking van tennisspelers werkt.

In de wereld van professioneel tennis is de ranglijst van spelers cruciaal. Deze rankings bepalen niet alleen de status van een speler, maar ook hun seeding in toernooien en de mogelijkheden voor deelname aan prestigieuze evenementen.

De tennisranglijsten worden berekend door de ATP (voor mannen) en de WTA (voor vrouwen). Deze organisaties gebruiken een puntensysteem gebaseerd op de prestaties van spelers in toernooien. Belangrijke aspecten van dit systeem zijn:

  1. Toernooipunten: Spelers verdienen punten op basis van hoe ver ze komen in toernooien. Grote toernooien zoals de Grand Slams bieden de meeste punten, terwijl kleinere toernooien minder punten opleveren.
  2. 12-maanden cyclus: De ranglijstpunten zijn gebaseerd op de prestaties van een speler over de afgelopen 12 maanden. Dit betekent dat de punten verdiend in een toernooi na een jaar vervallen.
  3. Beste Resultaten: Alleen de beste resultaten van een speler (meestal de top 18 toernooien) tellen mee voor hun ranking.
  4. Beschermde Ranking: Spelers die langdurig geblesseerd zijn geweest, kunnen een ‘beschermde ranking’ krijgen, wat hen helpt bij terugkeer in de competitie.
  5. Jonge Spelers en Nieuwkomers: Nieuwe spelers op de tour verdienen punten door deel te nemen aan kleinere toernooien en zich op te werken.

Deze rankings zijn essentieel voor de carrière van een tennisser. Ze bepalen de toegang tot toernooien, de tegenstanders en in veel gevallen ook de commerciële kansen van een speler. De dynamiek van het stijgen en dalen op de ranglijst draagt bij aan de constante spanning en competitie in de wereld van professioneel tennis.