Overzicht van het laatste nieuws

Laatste Sportnieuws > Olympische Spelen 2024 > Van Parijs tot Tahiti, de locaties van de Olympische Spelen
olympische spelen parijs 2024

Van Parijs tot Tahiti, de locaties van de Olympische Spelen

De Olympische Spelen van 2024 zullen een waar spektakel zijn met wedstrijden op 39 verschillende locaties, verspreid van Parijs tot Tahiti en overal in de Franse regio’s. We nemen je mee op een tour langs de meest opvallende locaties, waaronder het historische kasteel van Versailles, de sfeervolle Place de la Concorde en de elegante Pont Alexandre III. Ook het beroemde stadion Geoffroy-Guichard in Saint-Etienne, de pittoreske jachthaven in Marseille en het state-of-the-art watersportcentrum in Saint-Denis zijn onderdeel van deze indrukwekkende lijst. Ontdek met ons de iconische en duurzame locaties waar de sportgeschiedenis geschreven zal worden.

Voor het eerst in de geschiedenis worden beroemde plekken in Parijs omgetoverd tot sportarena’s, wat een spectaculaire mix van sport en historie biedt. Denk aan breakdancebattles en BMX-freestyle evenementen tegen de prachtige achtergrond van de Place de La Concorde. De tijdrit eindigt op de indrukwekkende Pont Alexandre III. In het Grand Palais, daterend uit begin 1900, zullen de schermwedstrijden plaatsvinden, en de marathon begint voor de neorenaissance gevel van het stadhuis. Parijs bereidt zich voor om meer dan ooit een feestelijke en unieke sportervaring te bieden.

Paardensport in de Tuinen van Versailles

De beroemde tuinen van Versailles, behorend bij het meest iconische kasteel van Frankrijk, zijn gekozen als de plek voor paardensportevenementen, para-paardensport en de moderne vijfkamp tijdens de Olympische Spelen. Het historische Stade Olympique Yves du Manoir, centraal in de Spelen van 1924, zal in 2024, precies een eeuw later, opnieuw schitteren met de veldhockeywedstrijden. Het Stade de France, geopend in 1998 voor het WK voetbal, zal zeker de aandacht trekken met disciplines als rugby sevens, atletiek en para-atletiek. Het nieuwe Aquatics Centre in Saint-Denis zal ook in de schijnwerpers staan voor synchroonzwemmen, duiken en waterpolo. Dit centrum is nu al een recordbreker met zijn 5.000 m² aan zonnepanelen, het grootste zonnepark in Frankrijk. Het centrum, dat zowel gerecyclede materialen als de nieuwste faciliteiten bevat, staat symbool voor de Franse expertise en innovatie.

Handballen in het voetbalstadion van Lille

Lille, slechts een uur met de trein van Parijs, grijpt zeven jaar na het wereldkampioenschap handbal opnieuw de spotlight met olympisch handbal. De spannende finales van zowel de mannen als de vrouwen vinden plaats in het Stade Pierre Mauroy in Villeneuve-d’Ascq. Dit stadion, bekend om zijn commitment aan duurzaamheid, is een trotse ondertekenaar van het handvest voor duurzame grote sportevenementen. Maar het Stade Pierre Mauroy valt niet alleen op door zijn unieke uiterlijk; het beschikt ook over geavanceerde technologie. Zo kan het dak in slechts 30 minuten volledig geopend worden, waardoor het een openluchtstadion wordt. Voordat de finale in de Bercy Arena in Parijs plaatsvindt, zal het Stade Pierre Mauroy ook de voorrondes van het olympische basketbaltoernooi hosten.

Zeilen in Marseille

Het water voor de kust van Marseille, op slechts 3 uur treinreizen van Parijs, is bijna perfect voor de zeilwedstrijden van de Olympische Spelen 2024, met minimale stroming of getijdenverschillen en een bijna constante wind. Hier zullen ongeveer 330 zeilers uit 40 landen verzamelen in de Marina du Roucas-Blanc, klaar om hun vaardigheden te tonen in tien zeildisciplines. Deze variëren van zwaardbootraces (470-mixed) tot nieuwere disciplines zoals windfoilen (IQFoil) en kitesurfen. Deze keuze van locatie is een erkenning van Marseille’s reputatie als gastheer van grote watersportevenementen; de stad organiseert jaarlijks zo’n 200 regatta’s tussen de heuvels van La Nerthe in het noorden en de zuidelijke Calanques. Dit omvat evenementen van de eerste serie van de America’s Cup tot aan Les Voiles du Vieux Port.

Voetbalfeest in zes verschillende steden

Tijdens de Olympische Spelen van 2024 zullen Bordeaux, Nantes, Lyon, Saint-Etienne, Nice, en Marseille de zes gaststeden zijn die hun voetbalvelden openstellen voor de 16 mannenteams en 11 vrouwenteams. Dit evenement biedt een uitgelezen kans om opnieuw kennis te maken met de iconische stadions van deze steden, die al eerder het toneel waren van memorabele voetbalmomenten. Bijvoorbeeld het Stade Geoffroy-Guichard in Saint-Etienne, het oudste voetbalstadion van Frankrijk, dat zowel gastheer was voor het WK van 1998 als het EK van 2016, en het Stade de la Beaujoire in Nantes, dat in 2024 zijn veertigjarig bestaan viert.

De legendarische Teahupo’o-golf in Tahiti

De Teahupo’o-golf in Tahiti, een golf die elke surfkampioen zich in zijn dromen voorstelt, staat bekend als een van de meest legendarische en uitdagende golven ter wereld. Al ruim 20 jaar is deze plek een vast onderdeel van het wereldkampioenschap surfen. In 2024 zullen de beste shortboardsurfers van over de hele wereld, zowel mannen als vrouwen, voor de tweede keer sinds de introductie van deze discipline op de Olympische Spelen, deze mythische golf trotseren. Dit belooft een adembenemend spektakel te worden, met extra aandacht voor milieuvriendelijke organisatie. Na de wedstrijden zullen alle sportfaciliteiten weer netjes worden verwijderd.

Meer lezen over de Olympische Spelen? Bekijk dan:

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *